Sudura PEHD Sudura PEHD Sudura PEHD Sudura PEHD

CARACTERISTICI TEAVA PEHD ( polietilena de inalta densitate )

Polietilena este un material plastic obținut prin polimerizarea etilenei (derivat al petrolului). Procedeul de fabricaţie al tevilor din PEHD se numește extrudare.

Tevile sunt de culoare neagra cu benzi de co-extrudare albastre (tevile de apa potabila) și galbena (țevile pentru distribuție gaze naturale).

Tevile din PEHD sunt marcate pe toată lungimea lor cu date privitoare la: producător, dimensiuni (diametru, grosime de perete), tip de material (PE80 sau PE100), presiune nominala, SDR, data de producție, standard de referință. Pentru dimensiuni, grosimea tevii si greutatea pe metru linear.

Durata de viata a tevilor din PEHD este de minim 50 de ani în condiții normale de punere în opera, manipulare, depozitare si exploatare.

Folosirea materiilor prime de calitate, extrudarea pe linii de fabricație cu eficiență dovedită, specifice acestui tip de materiale, permit producerea tevilor HDPE, în condiții controlate și care prezintă următoarele caracteristici generale:

  • Comportament mecanic foarte bun;
  • Rezistență chimică excelentă
  • Stabilitate la radiații
  • Rezistenta la radiațiile ultraviolete
  • Rezistenta la coroziune și abraziune
  • Rezistentă ridicată și la temperaturi joase (– 40°C)
  • Flexibilitate ridicată
  • Atoxicitate
  • Siguranță și simplitate la îmbinare
  • Greutate redusa

DEFINITII

SDR (Raportul dimensional standard)

Număr rotunjit care exprimă raportul dintre diametrul exterior nominal şi grosimea nominală a peretelui. SDR = DN/g. Pentru același diametru, un SDR mai mic înseamnă o grosime mai mare în carne a țevii, pe când un SDR mare înseamnă o grosime mai mică a peretelui țevii. În general, la țevile destinate rețelelor de distribuție de apă potabilă, SDR-ul variază de la 9 la 41.

PN (Presiunea nominală a ţevii)

Valoarea în bari, a unei presiuni interioare de apă, menținute constante, pe care țeava trebuie să o suporte fără defecte timp de 50 de ani la o temperatură de 20°C. Valoarea PN este invers proporțională cu SRD. O țeavă cu SDR mic (deci cu perete mai gros) rezistă la o presiune mai mare, iar cu cât SDR crește, PN scade.

MRS (Rezistenţa minimă necesară)

Reprezintă efortul echivalent, pe termen lung, în peretele ţevii în MPa, la care ruperea s-ar putea produce peste 50 de ani. Valoarea MRS înmulțită cu 10 servește ca bază la clasificarea materialului țevii.

Îmbinarea tevilor din polietilena – PEHD: electrofuziune și sudura cap la cap.

Tevile PEHD de dimensiuni mai mari se pot îmbina (nedemontabil, cu sau fără ajutorul fitingurilor) în două moduri:

Sudura prin electrofuziune

Sudura cu ajutorul fitingurilor de electrofuziune a devenit din ce în ce mai des utilizata ca urmare a simplității operațiunii și calității superioare a îmbinării. Fitingul din polietilena este obținut prin turnare și conține la interiorul peretelui o rezistenta electrica ce unește suprafața interioara a fitingului cu cea externa a conductei.

Aparat de imbinare prin electrofuziune a tevilor si fitingurilor din PEHDTehnologia de sudura prin electrofuziune este automatizata. Echipamentele de sudura cele mai moderne elimina "factorul om" în totalitate. Pentru realizarea unor îmbinări de calitate superioara, prin folosirea acestui procedeu, este indispensabila utilizarea unor scule auxiliare, cum sunt razuitoarele pentru șanfrenarea capetelor de conducta și aliniatoarele. Ca și la tipul de sudura cap la cap, este foarte importanta curățirea suprafețelor de contact tub fiting.

Sudura cap la cap (termofuziune)

Sudura cap la cap este îmbinarea cea mai frecvent utilizata.

Ordinea tehnologica a operațiilor, regulile și prescripțiile de detaliu sunt date în instrucțiunile tehnologice ale fiecărui producător de utilaj de sudură, cu precizarea exactă a parametrilor de sudare : presiune, timp, temperatură. Parametrii de sudura folosiți sunt dependenți și de materialul de bază precum și de raportul dimensional standard SDR. Pentru realizarea sudurilor cap la cap se folosesc în egală măsură aparate manuale, semiautomate și automate. Realizarea acestor suduri reclamă personal bine calificat.

Procedeul de sudura cap la cap cuprinde următoarele faze:

  1. Fixarea capetelor de conducta în suporții aparatului de sudura.
  2. Curățirea capetelor și frezarea acestora pentru a le așeza în același plan
  3. Preîncălzirea suprafețelor ce urmează a se îmbina cu ajutorul plăcii de încălzire (21 O C)
  4. Retragerea plăcii și compresia imediata a celor doua capete
  5. Răcirea în aparat pana la temperatura de circa 60° C.
  6. Dezasamblarea capetelor conductei din fălcile aparatului de sudura.

Temperatura mediului ambiant la realizarea acestui tip de sudura trebuie sa fie cuprinsa intre 0 și 45° C.

 

Nike Sneakers | Ανδρικά Nike
Thursday the 25th. Powered by - Protoss Solutions